skip to Main Content
Cât costă optimizarea SEO
Cât costă optimizarea SEO

Cât costă optimizarea SEO?

Cât costă optimizarea SEO, o investiție vitală pentru succesul online, un articol creat special pentru ca dvs. să fiți informat despre costurile generale în optimizarea unui website pentru motoarele de căutare.

Optimizarea pentru motoarele de căutare (SEO) este un proces lent dar esențial. Acest serviciu este indicat pentru orice website care dorește să-și îmbunătățească vizibilitatea în mediul online și să atragă un trafic organic de calitate.

În contextul digital actual și aici mă refer la anul 2023, investiția în SEO nu este doar o opțiune, ci o necesitate. Dar haideți să dezvoltăm subiectul „Cât costă optimizarea SEO?”.

Datorită întrebărilor multiple de la clienții noștri, acest articol își propune să ofere un răspuns detaliat la această întrebare, explorând diferite aspecte ale optimizării SEO și impactul acestui serviciu asupra costurilor.

Analiza inițială a website-ului: Punctul de start în optimizarea SEO

Optimizarea SEO pentru orice model de website începe cu o analiză, un audit SEO. Această etapă este cea mai importantă pentru identificarea punctelor forte și a celor care necesită îmbunătățiri.

Fiecare website poate fi dezvoltat pe platforme diferite sau în limbaje diferite și are caracteristici unice. O analiză personalizată poate ajuta la stabilirea unei strategii SEO eficiente. Costurile pentru o astfel de analiză variază în funcție de complexitatea website-ului și de timpul acordat proiectului respectiv.

Cât costă optimizarea SEO și analiza cuvintelor cheie

Dacă ne referim la partea tehnică a unui website, o analiză personalizată poate pleca de la 500 Euro. Durata unei analize SEO, poate fi de trei până la cinci zile.

Selectarea cuvintelor cheie este un proces meticulos și de durată, care influențează direct eficiența campaniei SEO. Costul identificării și implementării cuvintelor cheie adecvate depinde de competitivitatea pieței și de specificul industriei.

Este vital să se aleagă cuvinte cheie relevante, care să atragă un public țintă vizat și nu numai.

Optimizarea SEO On-Page: îmbunătățirea elementelor interne ale website-ului

Pentru că sunt interesați direct de optimizarea website-ului lor, oamenii întreabă sau caută tot timpul expresia „Cât costă optimizarea SEO”, dar la subiectul respectiv poate veni un răspuns eronat.

Optimizarea SEO on-page se referă în primul rând la partea tehnică a unui website. Acest serviciu oblicatoriu implică ajustarea elementelor interne de bază ale unui website.

Optimizarea SEO on-page are ca scop principal îmbunătățirea clasamentului în motoarele de căutare. Acest proces include:

 1. Validarea testelor cu PageSpeed Insights
 2. Optimizarea titlurilor, meta descrierilor, tag-urilor header și a altor elemente SEO vitale
 3. Optimizarea imaginilor
 4. Optimizarea conținutului
 5. Validarea și configurarea meniurilor
 6. Optimizarea și compresarea fișierelor CSS și JavaScript
 7. Optimizarea serverului de hosting
 8. Instalarea și configurarea sistemelor de cache, la nivel de website și server
 9. Securitate la nivel de server și website
 10. Optimizarea formularelor de contact
 11. Crearea de sitemap-uri HTML și XML

Costurile aferente optimizării SEO on-page variază în funcție de mărimea website-ului și de complexitatea modificărilor necesare. Durata de rezolvare a eventualelor probleme nu este foarte mare dar în primul rând depinde de experiența persoanei care dezvoltă acest proces.

Optimizarea SEO Off-Page: Înbunătățirea autorității și a legăturilor externe

Optimizarea off-page se concentrează pe construirea autorității website-ului, mai exact la partea de promovare. Aceast proces include strategii importante precum link building, advertoriale și marketing pe rețele de socializare.

Costurile pentru optimizarea off-page depind de abordarea aleasă și de intensitatea eforturilor necesare pentru a construi legături externe de calitate.

Procesul respectiv este de durată și necesită în primul rând un portofoliu de website-uri de pe care se pot trimite backlink-uri de calitate. Serviciul respectiv are multe secrete dar o persoană specializată în SEO, poate avea rezultate foarte bune.

Este extrem de important să aplicăm o strategie de promovare controlată. Iată ce ar trebui să știm despre optimizarea SEO off-page:

 1. Acumularea de backlink-uri pe expresia sau expresiile cheie impportante
 2. Acumularea de backlink-uri pe expresii cheie de genul: clic aici, go to, https://www.numelewebsite-ului.ro, numelewebsite-ului.ro, vezi detalii, etc. Cuvintele cheie și expresiile backlink-urilor acumulate trebuiesc diversificate. Este eronat să folosești doar expresiile cheie strict pentru promovareț
 3. Obligatoriu controlul Trust Flow, care este extrem de important
 4. Combinarea backlink-urilor cu link-uri de pe pagini de start ale unor website-uri și advertoriale. În general deținătorii de website-uri nu permit adăugarea de link-uri în paginile de start dar mai sunt și excepții
 5. Obligatoriu trebuie folosită o strategie de adăugare a backlink-urilor, nu toate într-o zi! Acest lucru duce la penalizare

Conținutul: Regele în serviciile de optimizare SEO

Până la momentul actual am răspuns tehnic la subiectul „cât costă optimizarea SEO”! Haideți să vedem ce putem face noi pentru website-ul personal.

O dată cu startarea unui serviciu de promovare, va trebui să venim cu conținut proaspăt și relevant pe website-ul nostru. Aici mă refer la articole pe blog sau la adăugarea de produse noi în magazinul nostru online.

Pentru ca un astfel de proces să fie aplicat strategic, va trebui să creăm minim 2-3 articole noi pe săptămână. Pentru un website nou, acest proces ar trebui continuat cel puțin 2-3 luni, uneori și mai mult.

Conținutul de calitate este esențial și practic piatra de temelie pentru o strategie SEO de succes. Crearea de conținut relevant, informativ și atractiv pentru publicul țintă poate fi un proces costisitor, dar este o investiție care aduce rezultate pe termen lung.

Costurile de creare a conținutului variază în funcție de tipul de conținut produs și de frecvența actualizărilor.

Monitorizare și statistică: Evaluarea progresului de promovare SEO

Monitorizarea progresului și rapoartele procesului de promovare sunt componente critice ale oricărei campanii SEO. Aceste activități permit evaluarea eficacității strategiei și ajustarea acesteia dacă este necesar.

Costurile pentru monitorizare și raportare depind de complexitatea analizelor efectuate și de frecvența acestora. Dacă ne referim la o companie SEO, care se ocupă de promovarea website-ului dvs., rapoartele și analizele SEO, sunt destul de complicate.

Timpul pierdut pentru un raport SEO lunar, este destul de mare. Din punctul meu de vedere contează poziționarea în rezultatele organice și eficiența serviciilor SEO aplicate.

În peste 16 ani de activitate am văzut rapoarte SEO, de la diverse companii. Unele sunt cu date tehnice foarte multe ca să „ia ochii” beneficiarului dar practic esența lipsește, adică numărul de backlink-uri, numărul de advertoriale și prezența pe rețelele de socializare care aduc trafic instant.

Un exemplu de proiect SEO

În luna Martie 2023, am fost contactat de o persoană care deține ceva magazine online specializate în vânzarea anvelopelor. Prima întrebare a fost „cât costă optimizarea SEO” și în cât timp voi avea o creștere de trafic pentru expresia „anvelope de Iarnă”?

După o analiză a website-urilor am constatat că pe expresia respectivă concurența era destul de mare. Problema gravă era structura website-ului și conținutul care lipsea.

Traficul organic la vremea respectivă pe website-ul principal era undeva la 100-120 de vizitatori pe zi. După 6 luni de muncă, traficul a crescut de la 100-120 de vizite pe zi până la 2000-2100 de vizite. După renunțarea la serviciile noastre de promovare, traficul organic a scăzut.

Cât costă optimizarea

SEO Local vs. SEO Național

Am discutat despre cât costă optimizarea SEO, dar haideți să vedem care sunt diferențele de cost pentru SEO local în comparație cu SEO, la nivel național și modul de abordare!

Strategiile de optimizare SEO variază în funcție de publicul țintă. În cazul menționat mai sus concurența este destul de mare. Proiectul a fost dezvoltat la nivel național.

SEO local, axat pe atragerea clienților dintr-o anumită zonă geografică, poate avea costuri diferite comparativ cu SEO global, care țintește o piață națională. Alegerea între SEO local și național depinde de obiectivele de business și de publicul sau piața țintă.

Toate proiectele dezvoltate de compania noastră sunt la nivel național pentru că am acceptat doar proiecte mai mari și mai complicate. Dacă vă întrebați cât costă optimizarea SEO la nivel local și național, diferența este mare pentru că și concurența este foarte mare.

Impactul tehnologiei și algoritmilor de căutare asupra costurilor SEO

Evoluția tehnologică și actualizările algoritmilor motoarelor de căutare influențează direct strategiile de optimizare SEO. Este foarte important de știut că website-urile trebuie să se adapteze continuu pentru a menține sau îmbunătăți clasamentul lor.

Acest lucru poate duce la costuri suplimentare, întrucât adaptările tehnologice și strategice necesită resurse și experiență. Indicat este să avem un pachet de promovare de minim 3 luni dacă concurența nu este foarte mare, după care vom achiziționa un pachet de întreținere.

Optimizarea SEO, la partea tehnică se face o singură dată dar optimizarea generală a unui website este un proces care nu se termină. În funcție de concurența pe domeniul dvs. de activitate va trebui să știți ce pachet SEO, să achiziționați și pe ce perioadă.

Rolul agențiilor SEO și strategiile de promovare

Aici subiectul poate fi dezvoltat pe multe pagini dar vom prezenta partea esențială, adică experiența, proiectele finalizate, performanța website-ului de prezentare și durata proiectelor.

Colaborarea cu agențiile SEO din România sau consultanți individuali poate aduce o valoare semnificativă campaniei de optimizare sau o poate distruge. Costurile asociate serviciilor oferite de acești uneori „experți”, variază în funcție de experiența și reputația lor în domeniu.

Este important să se evalueze raportul calitate-preț înainte de a alege un partener SEO, pentru compania dvs. Ce ar trebui să știm și cum vom alege o companie SEO, care să dezvolte proiectul nostru în siguranță? Iată câteva dintre cele mai importante analize înainte de a crea un contract:

 1. Testați website-ul de prezentare al companiei SEO, cu PageSpeed Insights. Dacă website-ul lor este slab optimizat din punct de vedere tehnic, nu mai continuați discuția, nu are rost. O companie SEO, care vinde servicii de optimizare SEO și are un website slab, vinde doar vorbe, nu fapte.
 2. Testați autoritatea website-ului companiei, procentul Trust Flow (care poate fi testat aici) și ce backlink-uri au. Dacă compania respectivă nu are realizări pentru website-ul lor, oare cum va avea pentru al dvs.?
 3. Întrebați dacă au un portofoliu de website-uri al companiei. Este extrem de important! Dacă o companie SEO, nu deține un număr de website-uri de pe care să trimită backlink-uri clienților, atunci este grav.
 4. Nu faceți contracte pe o durată mai mare de trei luni. Dacă totul este OK, puteți reface contractul sau puteți crea un contract nou.
 5. Stabiliți din start cuvintele cheie sau expresiile pentru promovare și cereți o analiză a concurenței.

Factorii cheie care influentează costul total al optimizării SEO

Costul total al optimizării SEO este influențat de mai mulți factori, inclusiv mărimea și complexitatea website-ului, competitivitatea nișei și obiectivele specifice de marketing digital. Este esențial să se realizeze un buget realist care să reflecte necesitățile specifice ale site-ului.

De exemplu compania noastră are un pachet minimal de promovare care costă 500 de Euro lunar. Perioada minimă este de 3 luni și orice contract se încheie doar pe 3 luni.

Calcularea ROI, adică reprezinta rata de recuperare a investitiei pentru optimizarea SEO, este vitală pentru a înțelege valoarea adăugată de această investiție. SEO poate genera trafic de calitate și poate crește conversiile, ceea ce duce la o creștere a veniturilor.

Evaluarea ROI, ajută la determinarea eficacității investiției în SEO. Dacă traficul organic crește, obligatoriu vor crește și vânzările serviciilor sau a produselor oferite. Bine, pot interveni și alți factori cu care din păcate ne-am lovit, cum ar fi prețurile mari a produselor sa a serviciilor oferite.

Concluzie: Cât costă optimizarea SEO?

Da, cred că articolul creat de noi va fi de ajutor în campaniile dvs. de promovare și în zona destul de stufoasă a serviciilor SEO. Optimizarea SEO este o investiție strategică și esențială pentru orice afacere care dorește să prospere în mediul online.

Deși costurile pot varia semnificativ, beneficiile pe termen lung ale unei strategii SEO bine executate pot depăși cu mult investiția inițială. Aici mă refer strict la dezvoltarea website-ului. Alegerea unei strategii SEO adaptate nevoilor specifice ale website-ului este cheia succesului în acest domeniu alunecos.

Venim cu întrebări la subiect!

1. Care sunt factorii care influențează cel mai mult costul optimizării SEO?

Articol publicat în data de 05 Decembrie 2023 – Detalii

2. Cât timp durează până când se văd rezultatele unei campanii SEO?

Articol în dezvoltare. Vom reveni cu link către articolul respectiv.

3. Este mai eficient să colaborez cu o agenție SEO sau să angajez un consultant individual?

Articol în dezvoltare. Vom reveni cu link către articolul respectiv.

4. Cum pot măsura eficacitatea investiției mele în SEO?

Articol în dezvoltare. Vom reveni cu link către articolul respectiv.

5. SEO este un proces unic sau necesită actualizări și ajustări continue?

Articol în dezvoltare. Vom reveni cu link către articolul respectiv.

Investiția în optimizarea SEO este esențială pentru orice afacere care dorește să se dezvolte și să prospere în mediul online competitiv. Chiar dacă costurile inițiale pot părea ridicate, beneficiile pe termen lung ale unei strategii SEO eficiente pot aduce un ROI impresionant.

Alegeți cu înțelepciune partenerii pentru campaniile dvs. SEO și investiți într-o strategie care să se potrivească obiectivelor și bugetului dvs. Bugetul pentru proiectul dvs. este extrem de important. Dacă nu există buget pentru minim 3 luni, este mai bine să așteptați.

Pentru a obține mai multe informații despre serviciile noastre sau pentru a solicita o ofertă personalizată, vă rugăm să ne contactați astăzi.

 • Telefon: 0754 308 781
 • E-mail: hello@uxseo.ro
 • Adresa: Piața Iuliu Maniu, Nr. 16,  Alba Iulia

Dorel Tănase, este specializat în servicii de optimizare SEO, promovare pentru motoarele de căutare și servere Linux.

Cu o experiență de peste 17 ani în acest domeniu de activitate, Dorel Tănase, este capabil să optimizeze orice model de website.

Înapoi sus
Căutare